Inventas hevder å være det første selskapet i Norge som kommer med en fiks ferdig utviklingsplattform for IoT-produkter. Her noen av de som har vært med på å ta frem løsningen, (f.v.) Arne Olav Gurvin Fredriksen, Erlend Kilvik Hoff og Tonja Joseph.

Åpner for rask IoT-innovasjon

Utvikling av nye, smarte produkter er krevende både kompetansemessig og finansielt. Nå har Inventas tatt frem en utviklingsplattform som skal gjøre veien frem til fremtidens produkter lettere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Fremtiden krever smarte produkter, men flere norske bedrifter ligger bakpå i utviklingen på grunn av mangel på kunnskap og finansielle muskler. Det norske teknologiselskapet Inventas har funnet løsningen på denne utfordringen. Sammen med Telenor håper de nå at flere får mulighet til å benytte seg av smart teknologi.

Rask produktutvikling

– Både små og store selskaper kan begynne og teste ut IoT-løsninger fra dag én, og utvikle et industrialisert produkt på under ett år, hevder Mads Martinussen.

–  Vi har laget en egen utviklingsplattform kalt Multiply som gjør det mulig å skreddersy IoT-løsninger raskt og enkelt. Gjennom plattformen kan man overvåke og samle data fra hvor som helst. Både små og store selskaper kan begynne og teste ut IoT-løsninger fra dag én, og utvikle et industrialisert produkt på under ett år. Vi er de første i Norge til å tilby en slik løsning, hevder teknologidirektør Mads Martinussen i Inventas.

IoT over mobilnettet

I 2018 åpnet Telenor opp det eksisterende 4G-nettet sitt for tingenes internett, i form av NB-IoT og LTE-M, som den nye enheten benytter seg av. Mobilkommunikasjonen til løsningen går over mobilnettet til Telenor i den skybaserte IoT-plattformen Managed IoT Cloud. Sammen danner dette en solid infrastruktur for tilgang til data og sikker lagring.

Den nye IoT utviklingsplattformen Multiply fra Inventas inneholder alt du trenger av sensorer og kommunikasjon for å komme i gang med utprøving og test av IoT-produkter, og er støttet av skyløsninger fra Inventas og Telenor.

Støtte for IoT-partnere

–  Vi er svært takknemlige for å ha Telenor med på laget. Telenor tilbyr bred støtte for IoT-partnerne sine. Ikke bare får vi tilgang til et suverent godt nett, men de bistår også med støtte, utviklingsverktøy og utstyr. Partnere blir også en del av Telenors IoT-økosystem der de får solid rådgivning og oppfølging, sier Martinussen. 

– Ikke alle vet hvor de skal starte. Gjennom samarbeidet vårt med Inventas håper vi at flere norske bedrifter benytter seg av IoT, sier Birgitte Engebretsen i Telenor.

Uendelige muligheter

Inventas' løsning kan måle posisjon, bevegelser, trykk, lyd, og har mange forskjellige bruksområder innen industri, olje og gass, til transport, helse og forbrukermarkedet.  Enheten kan for eksempel benyttes til sporing for å holde øye med posisjoner; eller med kamera til bildegjenkjenning for overvåking.

Samler informasjon

Når en bedrift først velger å digitalisere virksomheten sin, trenger man som oftest flere IoT-enheter. Telenors IoT-plattform kobler alle enhetene sammen, og samler innsikt og informasjonen fra dem inn i en brukervennlig dashbord-løsning. Når bedrifter skal digitalisere ved bruk av IoT innebærer dette i mange sammenhenger ulik type sensorer.

– Vet ikke hvor de skal starte

Telenor IoT Cloud håndterer et mangfold av sensorer og teknologi, dette gjør Telenor IoT Cloud til en robust plattform som levere alle typer brukermuligheter, mener Birgitte Engebretsen, leder for Telenor Bedrift. –  Mulighetene for våre kunder innen IoT er uendelige, og derfor er dette blitt en viktig satsning for oss. Vi sitter tett på norske selskaper som gjerne ønsker å ta i bruk IoT for å optimalisere sine forretningsprosesser, men de vet ikke hvor de skal starte. Gjennom samarbeidet vårt med Inventas håper vi at flere norske bedrifter benytter seg av IoT, sier Engebretsen.

Fra plattform til produkt

Utviklingsprosessen fra demo til skreddersydd kommersielt produkt har Inventas delt opp i tre faser, henholdsvis utforskning med prototyping og test av sensormoduler, selve produktutviklingen med småserieproduksjon, databehandling, kapsling osv. og til slutt kommersialisering der men tilrettelegger for volumproduksjon, testing og leveranse. Å kunne gjøre dette på mindre enn ett år regnes som relativt sprekt innen produktutvikling.

Fra sensor til maskinlæring

I utgangspunktet tilbys sensorer for posisjon, bevegelse, temperatur, bilder, trykk, belastning, vibrasjon og lyd, men det skal være enkelt å legge til nye typer målinger, ifølge Inventas. I tillegg kan de levere tjenester som data- og bildeanalyser, statistikk og trender, kunstig intelligens og maskinlæring, og ikke minst datavisualiseringer.

Snakker sammen

Ved hjelp av Bluetooth kan en enhet benyttes som hub for andre omkringliggende enheter. Målingene kan prosesseres i enheten, eller sendes opp i skyen for videre behandling. Ferdig prosesserte data kan presenteres i Inventas’ webgrensesnitt, eller leveres i kundens system via et programmeringsgrensesnitt (API).

Enkel tilpasning

Selve kretskortet måler bare 65 x 20 mm, og dermed skulle det være mulig å implementere selv i applikasjoner med liten plass. Batterilevetiden kan være opp til ti år, og teknologien skal være testet for å fungere i tøffe miljø hvor som helst: Enheten kan kapsles for IP68, og sertifiseres for EXi zone 1.

Som eksempler kan en enhet ved hjelp av innebygd GPS og akselerometer benyttes som sporingsenhet for varer, med kamera kan den brukes til bildegjenkjenning for å overvåke status eller nivå, og med en tilkoplet strekklapp kan enheten overvåke mekaniske påkjenninger.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS